El canvi climàtic ha de ser una prioritat transversal en la gestió i organització de les polítiques públiques. No només per les conseqüències devastadores per al planeta, sinó també per a l'ésser humà.
La Covid-19 ens ha mostrat com en som de vulnerables quan la naturalesa respon als danys que li fem. No obstant això, l'amenaça que ha suposat està en una escala molt inferior a la que representa el canvi climàtic. El canvi climàtic comporta la desertificació de grans zones, la pèrdua d'enormes extensions de cultius, la disminució de l'aigua potable disponible, la pujada del nivell del mar i uns huracans cada vegada més destructius. Tot això produirà importants moviments de població, tant desplaçaments interns com migracions. Aquest llibre mostra la dimensió dels impactes climàtics i analitza en profunditat els desplaçaments i les migracions climàtiques que ja s'estan produint i també les que poden produir-se en les pròximes dècades. Una anàlisi feta regió per regió, centrada en diverses zones de l'Àfrica, d'Àsia i de Llatinoamèrica. A més, el llibre tracta el dilema sobre la consideració de refugiades que han de tenir les persones que fugen dels impactes climàtics, i formula propostes, tant per a la lluita contra el canvi climàtic, com per a la gestió de les migracions.
No estem preparats per afrontar els canvis que suposarà la transformació de la planeta. Hem de considerar el deure d'assumir els desplaçaments i les morts de desenes de milers de persones.